Gör egen pod!

Här får du en beskrivning på hur du kan göra en egen podcast, egen webbradio. Jag kommer att visa två program, bägge är plattformsoberoende (dvs strunt samma om man rattar Mac eller PC). Och bägge går att köra både på dator och smartphone/padda.

Sedan ska jag beskriva hur man kan länka dessa sändningar från sin wordpressblogg till Twitter och till Facebook så att fler kan nås av ens ljudprogram.

De verktyg jag använder mig av är Spreaker och Audioboom.

Vilka, eller vilka av de här två verktygen man använder sig av är en smakfråga. Bägge har gratisabonnemang så man kan provköra innan man bestämmer sig. Jag har valt att göra som så att jag använder Spreaker för min webbradio i min ”studio”. På Spreaker har jag köpt 500 timmar, obegränsat antal lyssningar för drygt 1400 kronor.
Audioboom använder jag när jag är på drift, ute, via min iPhone. Där får man köra 10-minuters gratisprogram, och jag har ännu inte sett någon begränsning i antalet.
Bägge de här systemen ger en egen webbsida på deras sajt där allt kan avlyssnas.
Spreaker fungerar live, ut över hela världen när jag sänder och blir automatiskt en podcast som kan avnjutas efteråt när jag slutar sända. Audioboom spelar in mitt program och så skickar jag upp det till dem och sedan finns det för avlyssning direkt. Dock ej som livesändning.

Jag har valt att göra allting live. Det spontana fungerar oftast bäst och blir mer spännande att lyssna på. Naturligtvis kan man ha lite stolpar med ämnen att gå efter, men att sitta och spela in ett radioprogram, sedan klippa det, vara självkritisk tar en massa timmar och drar oftast ner på mitt humör. Så jag kör rätt på bara, och gör jag fel så garvar jag och kör vidare. Fel kan vara att man säger fel, kommer av sig, eller något tekniskt strul som rättar till sig, en lastbil som kör förbi, någon som skriker bredvid. Det här gör, tycker jag, det hela mycket mer levande. Men, såklart, enklare för den som sänder också. Så våga köra live, det är mitt råd. Och var över huvud taget inte så rädda. Kör på bara, håll er till FN-stadgan om mänskliga rättigheter och demokratiska principer och gör inga hatprogram. Det här handlar om yttrandefrihet, något vi har inskrivet i grundlagen. Man får säga vad man tycker, men man ska inte hetsa mot folk eller ljuga, anklaga. Visst får man ha åsikter, egna åsikter. Det är alltså skillnad på att säga ”-Olle är dum i huvudet!” och ”-Jag tycker Olle är dum i huvudet!” Alltså, det bör framgå att Du tycker något, inte att det är en allmängiltig sanning.
Nu har man ju inte poddar för att vara elak eller snacka skit om folk. Men en konflikt är alltid bra att ha i en diskussion. Om någon är för vänstertrafik kan du vara för högertrafik (som exempel). Då får man en diskussion, och då blir det intressant att lyssna.
Men, okej, där kom jag lite ur spår med mina tips. Vi fortsätter.

1. Smartphones som iPhone eller Android och plattor som iPad

Börja med att ladda ner Spreaker och Audioboom från era app stores, eller var ni laddar ner dem (jag är Apple-nisse, dålig på var man laddar från med andra operativ).

audioboom-nerladd     spreaker-nerladd

Registrera sedan ett konto. Det kan ni göra i apparna eller om det är enklare, på deras respektive webbsida. Logga sedan in i programmen.
Nu är det dags att köra första testsändningen. Var inte blyga, ingen av era vänner eller någon större allmänhet kommer att höra er, för ni har inte sagt till någon att lyssna ännu. Och ni kan ta bort det hela efteråt.
Klicka på inspelningsknappen (vi snackar gratiskonton nu). Du har tio minuter på dig med Audioboom och 30 minuter med Spreaker. Du kan stoppa inspelningen med Audioboom och fortsätta senare, allt läggs ihop när du skickar iväg det.

audioboom-inspspreaker-insp

 

 

 

 

 

 

 

Du kan använda din smartpryls inbyggda mikrofon, eller sätta in hörlurarna, som ju har en mikrofon inbyggd i sladden (iPhone original). Du kan också köpa en extern mikrofon eller ”mygga”. Men nu när du testar kan du lika gärna använda den inbyggda micken.

Om du är ute och det blåser så är det bra om du skärmar av blåsten med handen, annars kommer det att susa illa på inspelningen. Och gnid inte micken mot din jacka eller dina byxor eller smycken, det blir störande ljud då.

Jag testar att göra en Audioboom på min iPhone som jag lägger ut här nedan. Beskriver hur man gör, och hur det ser ut på webbsidan och även hur man kan spela in där:

a-spelain1

När du stoppat att spela in, eller tagit en paus, ser det ut så här. Du kan här klippa bort sådant som du inte vill ha med, men nu struntar vi i det. Klicka bara Publish-knappen  högst upp till höger.

a-spelain2

Här skriver du överst en titel på din inspelning. I nästa ruta lite kort om vad den handlar om. Du kan ta ett foto direkt i appen, eller hämta från ditt fotobibliotek på din smart-pryl. Det blir alltid trevligare med ett litet foto.
Sedan ger du den en kategori. Fyller du i alla dessa delar så får din sändning en större möjlighet att bli hittad, så vänj dig vid att fylla i allt från början.
Klicka sedan längst upp till höger igen, på Upload.

a-spelain3

Klicka sedan på strecken högst upp till vänster och gå till ditt konto. Då ser det ut som ovan. Här har du alla dina poster/inlägg, och de som följer dig på Audioboom, och vilka du följer, om du vill det. Här kan du också snofsa till din presentation om det behövs.
Klicka nu på ”Your Posts”.

a-spelain4

Överst i listan så är din sändning, Klar att lyssna på, för dig och hela världen. Klicka på din sändning.

a-spelain5

Du ser din bild, du kan klicka igång ditt program, du kan gilla (fast det kanske är upp till andra att göra). Du kan också dela det direkt till Facebook eller Twitter, eller, den tredje knappen där, även till andra ställen.

Lätt som en plätt, va?

Okej, och om jag nu går in till datorn och går in på min sida på webben, så loggar jag in där, om jag inte redan gjort det. Då kommer jag till min sida, där alla mina Audioboom-poddar finns i ordning (samt lite reklam för andra poddar).
Jag ser min senaste (eller ni ser er första) till vänster på sidan. Så jag klickar den.

a-webbensidan-introt

 

Här kan jag lyssna, förstora bilden, se vart jag sänt ifrån (om jag vill ha det så, det kan man stänga av om man vill vara hemlig). Längst upp till höger finns det en knapp som heter Embed. Klicka där så får du koden till din sändning som du sedan kan klistra in i din blogg, om du vill ha den där (mer om blogg för poddar senare).
En finess här är att du nertill, med vit text på grå botten, till höger, har en knapp där det står iTunes. Klickar du där så öppnas din pod i iTunes och kan avnjutas därifrån.

audio-itunes
Fränt va? Alltihop flyter på fint.

Så här ser det ut om jag Embeddar spelaren här på bloggen. Klicka och lyssna:


När du är inloggad på webben på Audioboom kan du också spela in direkt i din webbläsare. Klicka på den röda knappen längst upp till höger så kommer du till den här sidan:

a-webinsp1

I det här läget kan du droppa ljudfiler direkt, som du har spelat in på datorn och göra en pod av, du kan dra och släppa både ljud och bild här, samt skriva en titel och beskrivning av programmet förstås.

Vill du spela in själv, lite, så klickar du på Record-knappen. Då kommer det upp en liten skylt (du måste ha Flash installerat på din dator). Här ska du klicka i att du tillåter Flash, så fungerar allt fint och du kan börja spela in ditt program direkt till datorn/Audioboom.

a-webinsp2

Ha det så kul med podderiet. Det här är första delen av min podskola, Spreaker kommer senare samt information om hur man kan koppla mikrofon och ljudkort/mixer till sin webbsändning, hur du tar emot samtal/gruppsamtal via Skype och mycket mer.

Mats 160627 (fortsättning följer)

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Jag, Mats i Örebro, kvartersradio med nivå!